19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinBonsai - arta de a recrea natura

Bonsai – arta de a recrea natura

Bonsai este o expresie japoneza care se poate traduce prin „planta de ghiveci“ .


Bonsaii se modeleaza de preferinta din conifere cu ace mici sau arbori cu frunze cazatoare de format mic. Uneori, bonsaii pot fi chiar si pomi fructiferi sau exotici. Cresterea bonsailor exotici cere multa ingrijire si pentru protectia lor este necesara o camera amenajata ca atare sau chiar o sera.


Calitatea de baza a unui bonsai este proportia perfecta intre crengile, trunchiul si frunzele acestuia. Bonsaiul nu este, de fapt, o planta de interior. Balconul, terasa sunt locuri ideale pentru un bonsai. Bineinteles, arborele trebuie sa fie autohton si iarna trebuie protejat ca sa nu inghete – la fel ca si copacii de marime naturala. Daca este obtinut dintr-un pom fructifer, bonsaiul infloreste si rodeste ca atare. Conform regulilor artei de crestere a bonsaiului, frunzele trebuie sa cada toamna daca este vorba de o specie de foioase si sa reinfrunzeasca primavara in acelasi timp cu ceilalti arbori din aceeasi specie, dar de marime obisnuita.


Bonsaiul se realizeaza prin tunderea regulata a plantei


Ghiveciul in care este plantat viitorul bonsai trebuie sa fie perfect armonizat cu acesta, atât ca proportie cât si ca format, culoare, dimensiuni. Bonsaiul se realizeaza prin tunderea regulata a radacinilor plantei, a unor crengi si prin folosirea unor sârme maleabile, dar solide care se infasoara in jurul trunchiului si al ramurilor pentru a li se da forma dorita, cât mai usor cu putinta. Când planta se dezvolta si se ingroasa, sârma trebuie schimbata inainte ca scoarta bonsaiului sa o inglobeze.


Planta aleasa pentru a fi crescuta ca bonsai trebuie sa indeplineasca niste conditii: sa fie perfect sanatoasa, fara paraziti, fara frunze ingalbenite, patate sau rasucite. Bonsaiul trebuie sa fie cât mai mic, cu coroana suficient de stufoasa si care sa creasca de la baza. Coroana cu multe crengi este necesara pentru a avea de unde taia, pentru a se obtine forma dorita. Frunzele trebuie sa fie de la bun inceput cât mai mici cu putinta, iar trunchiul sa fie cât mai gros la baza. Daca este prea tânar când este selectionat, copacelul poate fi sadit intâi in gradina ori intr-un ghiveci pâna se maturizeaza. In acest timp se poate demara operatiunea de modelare asa incât sa aiba timp sa-si dezvolte o coroana deasa. Adâncimea ghiveciului pentru bonsai se stabileste in functie de grosimea trunchiului. Cu cât trunchiul e mai gros, cu atât mai adânc poate fi ghiveciul. Ghivecele pentru bonsai au o deschidere mult mai larga si sunt mai putin adânci.


Udarea se face in functie de dimensiunea bonsaiului si a vasului in care este plantat si se tine cont de necesitatile speciei de arbori din care acesta face parte.


Material realizat in colaborare cu Gradina Botanica din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS